WISBA hallgatói program 2015

Wienerberger Fenntartható Építés Akadémia (WISBA, Wienerberger Sustainable Building Academy) pályázata – a tavalyihoz hasonló módon – 2015-ben is kiírásra került.

A nemzetközi projektben való részvétel ingyenes.

Jelentkezési határidő: 2015. június 14.

A pályázat hallgatói csoportokat támogat, idén második alkalommal Ausztria, Belgium, Lengyelország, Olaszország és Svájc mellett Magyarországról is. A nyertes pályázók útiköltségét, részvételi díját a WISBA konferenciákra és a különböző országokban tartandó workshopokra a kiíró, a Wienerberger AG állja.

Kik pályázhatnak?

A WISBA programra olyan elkötelezett és kiemelkedő teljesítményű, negyedik vagy ötödik tanulmányi évüket végző építész, építészmérnök hallgatók pályázhatnak, akik érdeklődnek a fenntartható építéshez kapcsolódó területek iránt, illetve szeretnék mélyíteni ezzel kapcsolatos tudásukat és tapasztalataikat. Magyarországról négy hallgatót választanak ki a pályázók közül.

A pályázat az online jelentkezési felületen adható be.

Az idei téma

A WISBA program 2015-ös témája egy téglából épülő low-tech irodaház. A projekt célja, hogy a résztvevők közös munkával végül megalkossanak kettő, a jövő két lehetséges forgatókönyvéhez alkalmazkodó tégla irodaházat, amely megfelel a hosszú távú fenntarthatóság követelményeinek is. Az egyik csoport a jövőbeli klímaváltozáshoz igazítja az irodaház tervezését, a másik csoport pedig az irodaház lehető legsokoldalúbb kihasználására koncentrál, figyelembe véve a fenntarthatóság mindhárom dimenzióját (társadalom, környezet, gazdaság).

A programról

A program különböző modulokból (nyitó konferencia, workshopok, záró konferencia) és kutatási projektekből áll. A programban résztvevő 6 ország 24 hallgatója, egyetemi mentorálás alatt, két osztályba sorolva, mindkét osztályon belül 3 csoportban dolgoznak majd a kutatási témákon.

  • Nyitó konferencia: 2015. szeptember 7-11., Zürich
  • 4 workshop 2015. szeptembertől – decemberig, Brüsszelben, Varsóban, Pisaban, Budapesten
  • Záró konferencia: 2015 decemberében, Bécsben

A kijelölt projektek kidolgozása a különböző helyszíneken megrendezett workshopokon (Brüsszel, Varsó, Pisa, Budapest), illetve otthoni távmunka keretében történik. A magyar csoport munkáját Medgyasszay Péter PhD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Magasépítési Tanszékének mentora segíti. A kidolgozott téma bemutatására a bécsi záró konferencián, angol nyelven kerül sor.

További információ a pályázati feltételekről és egyebekről a WISBA holnpján olvashatnak.

A 2014-es WISBA beszámolója ezen a linken érhető el.

A 2015-ös pályázati felhívás itt letölthető.

2015. 04. 25.