Újra az örökkévalóság horizontján

Az Ipari és Mezőgazdasági Épü­let­tervezési Tanszék pályá­zatán nyert építész­hallgatók 2015. jú­ni­us 4-én, csütörtökön 15 ó­rá­tól a K255-ös teremben Újra az örökké­valóság horizontján... Hassan Fathy építészete egy sokrétű kultúrtájon címmel beszámolót tar­tanak a pályázathoz kap­cso­lódó nem­zet­­közi work­shop és egyiptomi terep­munka eddigi főbb, előzetes eredményeiről.

Az Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék 2015. januárjában pályázatot hirdetett a graduális képzésben tanuló BME építészhallgatók számára nemzetközi workshopon és egyiptomi terepmunkában való részvételre, amely szervesen illeszkedik a közelmúltban kezdeményezett, nagyléptékű hallgatói felmérőtábor-programukba. Az ELTE TTK Városkutató Műhelye és a Higher Technological Institute Cairo csatlakozott a szervezéshez. A 12 építészhallgatót 2 diplomás építész és egy tanár segítette. A budapesti workshopon elsősorban a luxori terepgyakorlatot és a workshopot készítették elő. Fő témájuk a sokrétegű kultúrtáj kutatása, azaz a vernakuláris és történeti építészet, valamint a táj aktív, máig ható kapcsolatának feltárása és elemzése volt, különös tekintettel Hassan Fathy (1900-1989) egyiptomi építész örökségére, akinek nemzetközileg is jegyzett, modern építészeti életműve jelentős részben Felső-Egyiptomban található.

A luxori terepgyakorlat alatt 2015 márciusában 25 kairói hallgatóval közösen gondolkodtak a Fathy által tervezett New Gurna lehetőségein, miközben a budapesti hallgatók mind Luxorban, mind pedig a Kharga Oázisban javarészt felmérték az építész életművének meghatározó és még fennálló emlékeit. Az ELTE BTK immár több, mint 30 éve folyamatosan aktív ásatásait is egy kisebb csoporttal segítették, a helyreállítási munkák tervezésében és megvalósításában, továbbá a leletek dokumentálásában is közreműködtek. Az együttműködést a résztvevők hosszútávon tervezik, eredményeiket igyekeznek beilleszteni a közel-keleti kortárs építészeti gondolkodás szellemi vonulatába. Az egyiptomi workshop és terepmunka tapasztalatai várhatóan a különleges körülmények miatt modellértékű felvetéseket eredményeznek, amely az egyetemi szintű oktatásnak és kutatásnak lételeme, a tanszék ezért kínálta fel a hallgatók számára a részvétel lehetőségét. Ez a beszámoló a munka főbb, előzetes eredményeit foglalja össze.

 

Együttműködő partnerek:

Supreme Council of Antiquities Cairo
ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet // Regionális Tudományi Tanszék /// Városkutató Tudományos Műhely
ELTE BTK Egyiptológiai Tanszék // Hungarian Archaeological Mission /// South Khokha Project
The University of Chicago // The Oriental Institute /// Chicago House Luxor
Higher Technological Institute Cairo / Faculty of Engineering // Department of Architecture /// 10th of Ramadan City
Aga Khan Trust for Culture Geneva
EgyptAir
Hotel El-Fayrouz Luxor West Bank
Gamal Ahmed Tawfiq, Gurna-Tarif
Luxor Governorate
New Valley Governorate

További információ a tanszék honlapján és az esemény plakátján olvasható.

2015. 06. 03.

Hírcsoport: