TDK 2017 _ friss levego_workshop

TDK 2017_friss levegő - vegyél egy nagy levegőt és vágj bele!

Ami már több mint 60 éve működik önképzőkör jelleggel. – Mire is jó a TDK? A tapasztalatok és felkészülés mellett milyen jó pontokat gyűjthetsz vele? – Kivel is jó a TDK? Egyedül vagy többen? Ha válaszokat vársz, még akkor is, ha részben a tudás birtokában vagy – jól jön egy kis konferenciaindító előadásnap és workshop. Az évindító előadások során megtudhatod a praktikus információkat, mi szükséges a TDK-hoz, míg a jó gyakorlatok megismerése az idei OTDK I. helyezett személyes tapasztalatain keresztül valósul meg.

Az előadásokat követően fiatal kutatók tartanak különféle tematikájú workshopokat a saját kutatási területekhez kapcsolódóan.

Persze minden mást is csinálsz a vizsgaidőszakban, de ha előre gondolkodsz...

 

Program

időpont: 2017.05.31. 14-17 óráig

helyszín: BME K210

 

14:00-15:00 TDK tájékoztató

15:15-17:00 Friss levegő – 5 új kutatás – 5 új téma – 5 új helyszín: TDK workshop doktorandusz szemmel

 

Bélafi Zsófia

Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Épületenergetika vs. emberi viselkedés

Érdekel Földünk jövője és hogy hogyan tehetné jobbá az épületenergetika? Szeretnéd tanulmányozni az épületeket használó emberek energiafogyasztással kapcsolatos viselkedését és azok szociológiai, pszichológiai és környezeti befolyásoló szempontjait? Ott a helyed Bélafi Zsófia, doktorandusz (Épületenergetikai tanszék) TDK tájékoztató előadásán, ahol témába vágó, érdekes kutatási projektekkel ismerkedhetsz:

(1) Épületenergetikai viselkedés, környezettudatos szemlélet szociológiai és demográfiai paramétereinek tanulmányozása.

(2)  Idősoros, mért adatok elemzése és a viselkedéstípusokat (ablaknyitás, fűtéshasználat) leíró, statisztikai modell építése.

(3) Nemzetközi kérdőívezési projektben való részvétel, magyarországi adatok elemzése és a különböző országok között tapasztalható kultúrális, viselkedés-beli eltérések feltárása.

Helyszín: Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék, könyvtár, K II. 31

 

Fehér Krisztina

Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

Mit rejt a Rajztár? – Épületek minden korból 19. századi mintalapokon

A programot a Wiener Bauhütte-t és a témafelvetéseket általánosan ismertető előadás nyitja, majd az érdeklődés fokozása érdekében a folytatást az Építészettörténeti Tanszék Rajztárának közös bejárása, a rajzok kézbevétele és kötetlen megvitatása képezi. A hallgatók a rajz-és tervtári kutatás módszertanának megismerése után részletes könyvtárhasználati szakmai felkészítésben is részesülnek az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék könyvtárosától, Kollár Máriától. A mini workshop elsődleges célja a hallgatók lelkesítése, téma iránti érzékenységének növelése, az építészeti kutatás pozitívumainak hangsúlyozása és a kutatás gyakorlati módszereibe történő bevezetés.

Helyszín: Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, Könyvtár, K II. 82.

 

Géczi Zsuzsanna

Középülettervezési Tanszék

Oktató tér

Ahogy modern világunkban mondani szokás, az iskola az ember második otthona. A család mellett a második olyan hely, mely a nevelés, a fejlődés, a tanulás tere, itt tölti az ember élete meghatározó részét. Fontos tehát, hogy egy olyan teret hozzunk létre, melyben a diákok jól érzik magukat; a megfelelő arányú, belmagasságú, megvilágított terek kialakításával segítsük a nevelési-oktatási folyamatokat, a tananyag beépülését. Kérdés tehát, hogy mik azok a téri elemek, mely segítik az ismeretek elmélyülését, pozitívan hat a pszichére, a megfelelő tudatállapotot előidézve bizonyítottan segítik az oktatás- nevelés folyamatait.

Helyszín: Archikon Építésziroda, Ferth Tímea: Meséskert óvoda. 1134, Budapest, Kassák Lajos u. 17. Indulás: Találkozási pont 15:00 K210

 

Kovács Ádám Tamás

Építészeti Ábrázolás Tanszék

Épületinformáció alapú tervezés avagy BIM

Leírás: Az előadáson megnézzük, hol tart az építészinformatika manapság, milyen új technológiák segítik az építészeket mindennapjaik során. Körbejárjuk, hogy a BIM milyen távlatok nyit számukra és milyen kérdéseket vet fel. A program második felében ellátogatunk, egy olyan építészirodába, ahol lehetőségünk lesz megtekinteni, hogy a gyakorlatban hogyan működik az épületinformáció alapú tervezés.

Helyszín: K.2.17.

 

Ther Tamás

Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék

TDK a sziltan tanszéken - némi bepillantás a billegő kövek, ráncosodó filmek, gördülő pénzérmék, szálas betonok, falazott ívek és épületek életciklusának világába

Programunkon a tanszék oktatói és kutatói mutatják be mindazokat a kutatásokat, amely témákba a hallgatók is belevethetik magukat. Szó lesz érdekes mechanikai és dinamikai problémák megoldásáról, modellezésről, alapkutatásról. Az előadásokat követően tanszékünk Czakó Adolf Laboratóriumában bemutatjuk a rázóasztal működését, szemléltetve a billegő szerkezetek földrengésre való viselkedését.

Helyszín: K354/A - előadások és beszélgetés (időtartam 1,5-2 óra) majd Czakó Adolf Labor - rázóasztalos kísérletek (időtartam 30-45 perc)

 

A programokon való részvétel ingyenes és előzetes regisztráció nem szükséges!

 

Kövesd az eseményt a Facebookon is: https://www.facebook.com/events/176434372863266/

A programot a BME Építészmérnöki Kar Nemzeti Tehetség Program HHTDK-16-0012 azonosítószámú pályázata támogatta.

2017. 04. 20.

Cimkék: