Tanulmányút a mauerbachi kolostorba

2014. május 24-én, szombaton a BME Építészmérnöki Kar TDK Bizottsága egynapos tanulmányutat szervez a BDA – B u n d e s d e n k m a l a m t   Ö s t e r r e i c h (Osztrák Műemlékvédelmi Hivatal) gyakorlati telephelyére, amelynek az ausztriai Mauerbach község területén álló karthauzi kolostor ad otthont.

 

A mauerbachi kolostor területén a BDA egy gyakorlati telephelyet működtet, ahol számos különleges képzést tart a műemléki helyreállítással foglalkozó szakmák számára, a szakmunkások és technikusok továbbképzésétől a műemlékvédelemmel foglalkozó szaktervezőkéig.

A továbbképzéseken túl a műemlékvédelem gyakorlati kérdéseivel, a történeti szerkezetek megóvásával és helyreállításával foglalkozó kutatók végeznek itt különféle rövidebb és hosszabb távú vizsgálatot, kísérletsorozatot.

Szerencsés egybeesésként a kirándulás napján kezdődik a BDA által a kolostor 700 éves, és a gyakorlati telep 30 éves fennállásának okán szervezett jubileumi ünnepség, amelynek keretein belül a közönség betekintést nyerhet az egyes műemlékvédelemmel kapcsolatos kézműves szakmák világába.

A kirándulás vázlatos programja:

7:00                  indulás a K-épület előtti parkolóból (1111 Bp. Műegyetem rkp. 1-3.)

10:00k.             érkezés Mauerbachba

10:30 – 13:00   szakmai előadások, az épület és a park bejárása

13:00 – 14:00    ebédszünet

14:00 – 17:00   a jubileumi ünnepség kezdete, szakmai programok (mészégetés, hagyományos kézműves munkák, kovácsolás, tetőfedés, fémmegmunkálás, kőfaragás, téglavetés, pigment előállítás, bemutató restaurálás stb.) megtekintése részben szakmai vezetéssel, részben önállóan

17:00 – 17:30       hazaindulás, utazás

20:00 – 21:00      körülbelüli érkezés a K-épület elé

A programon való részvétel az NTP-TDK-13-050 „TDK Műhelyek támogatása” EMMI-OFI pályázatnak köszönhetően ingyenes, ellátásról azonban mindenki saját maga gondoskodik.

A programmal meghirdetésre kerül a 2014. évi Kari TDK keretein belül az „Épületkutató szekció”, melyről a kiránduláson részt vevő kari oktatók adnak tájékoztatást.

A programra minden érdeklődő hallgatót szívesen várnak a szervezők! Érdeklődni az oktatóknál lehet.

Jelentkezés e-mailen zoran@eptort.bme.hu vagy ividovszky@ekt.bme.hu

Jelentkezési határidő: május 16. (péntek)

(Túljelentkezés esetén a Kari TDK tudományos programjában sikeresen résztvevő hallgatók élveznek előnyt.)

Budapest, 2014. május 8.

Vukoszávlyev Zorán KTDT elnök - Vidovszky István TDK-programfelelős

2014. 05. 09.

Hírcsoport: