Sikeres TDK tanulmányút

A tavalyi programhoz hasonlóan 2015.május 29-én, pénteken a BME Építészmérnöki Kar TDK Bizottsága egynapos tanulmányutat szervezett a BDA – Bundesdenkmalamt Österreich (Osztrák Műemlékvédelmi Hivatal) kutató és továbbképző központjába, amelynek a Bécs közelében elhelyezkedő Mauerbach község területén álló egykori karthauzi kolostor adott otthont.

dscn5550.jpgp1010073.jpg

A hallgatókból és kari oktatókból álló csapatot a mauerbachi létesítmény vezetője, Astrid Huber fogadta. A helyszínen töltött délelőtt Dr. Pintér Farkas szakmai előadásával kezdődött, amelyben bemutatta a BDA működését, valamint röviden összefoglalta a történeti vakolóanyagokkal kapcsolatos legfontosabb elméleti ismereteket.

Az előadás után a létesítmény történeti festékanyagokat bemutató helyiségben dr. Karl Stingl beszélt a legfontosabb történeti pigmentekről, azok eredetéről, tulajdonságairól valamint hagyományos lelőhelyeikről és a kitermelés módjairól. A délelőtti program lezárásaként a csoport közösen körbejárta a kolostor kerengőjét, ahol különféle, a korábbi kutatási és képzési programok során készült, és demonstratív okokból meghagyott bemutató-felületek megtekintésére nyílt lehetőség, majd a kolostortemplomban az épület történetéről hallhattunk ismertetést.

mauerbach_kapu.jpgp1010087.jpg

Rövid ebédszünetet követően a délutáni program dr. Karl Stingl vezetésével, a történeti vakolatokkal kapcsolatos gyakorlati ismeretek jegyében telt. A tavalyi hasonló jellegű tanulmányúthoz képest az idei évben kicsit nagyobb hangsúlyt kaptak a vakolt felületek helyreállítási módszerei, ezen belül pedig különösképpen a mész, hidraulikus mész és románcement alapú vakolatok.

A délután folyamán magyarázatokkal kisérve a vakolatdíszítésekkel kapcsolatos képzések programjainak külső és belső helyszíneit jártuk sorra. A kerengőből nyíló egyik kolostorcella terében a stukkók, vakolatdíszítések, párkány és tagozatkészítések módszertanát nyílt lehetőség tanulmányozni, a cella alatti pincetérben pedig mészhabarcs anyagú aljzat próbafelületét lehetett megtekinteni. A kolostor külső udvarán kaptak helyet a kísérleti jelleggel üzemelő mészégető kemencék és a románcement előállítására alkalmas aknakemencék. A külső térben különféle korú vakolt próbafelületeket láthattunk, amelyek a helyreállításnál alkalmazható történeti vakolatok hosszútávú viselkedésének megfigyelését is lehetővé teszik.

A bemutató során szóba kerületek a mészhabarcsok készítésének hagyományos módszerei, amelyek a felhasználás módja és helye szerint eltérő technológiai eljárásokon alapultak, valamint gyakorlatban láthattuk a románcement-öntvények készítési módját is.

sam_7241.jpgp1010114.jpg

A kolostorépület az itt tartott programok kiszolgálásának érdekében számos gyűjteménnyel és műhellyel rendelkezik. Ilyen többek között a kovácsműhely, a lakatos és bádogosműhely, a kőfaragó műhely, a történeti ablakszerkezetek tára, a XIX. századi építőkő-gyűjtemény, a pinceszinten található régészeti kiállítás, valamint az aktuálisan rendezett, padlóburkolatokkal kapcsolatos időszakos kiállítás is, amelyek közül a program zárásaként a résztvevők saját érdeklődésüknek megfelelően válogathattak.

Vidovszky István

A program támogatói:

emmi.jpgemet.jpgofi.jpgntp.jpg

2015. 07. 01.

Cimkék:

Hírcsoport: