Nyitott fórum - Aquincum

A szervezők szeretettel várják a lakosságot, a fővárost, a kerület és az itt működő intézmények vezetőit, a tervek készítőit a címben szereplő kiállításhoz kapcsolódó kötetlen beszélgetésre, szakmai és lakossági fórumra.

Időpont: 2015. január 26. hétfő, 17:00
Helyszín: Aquincumi Múzeum főépülete
A kiállítás látható: 2015. január 13. - 2015. január 31.
 

Európában Rómán kívül Aquincum területén található a legnagyobb összefüggő római kori rommező. Ez a páratlanul értékes és érdekes terület 4 részre van vágva: É-D-i irányban a Szentendrei főforgalmi út és a HÉV vasútvonala, K-Ny-i irányban az esztergomi vasútvonal vágja át. Ezeken a közlekedési vonalakon szinte semmilyen átjárás nincs. A Duna partja elzárt terület, akárcsak a volt gázgyár területének jelentős része. Múzeum és  rommező, Auchan áruház és parkolója, Graphisoft Irodapark, Gázgyári Lakónegyed, Pók utcai lakótelep, amfiteátrum és feltáratlan romterületek; a felsorolt térségek és beépítések mindegyike önmagában kompakt és zárt, a saját törvényszerűségei szerint viselkedik, nincsenek egymásra hatással és nem is keverednek.

Ugyanakkor óriási fejlesztési potenciál van a volt gázgyári területekben, de nincsenek rá fejlesztési elképzelések. Létesíthető-e építészeti kapcsolat az önmagukban külön életet élő zárt egységek, enklávék  között? Várossá, egymással kommunikáló egységek működő rendszerévé válhat-e ez a terület?

A BME Középülettervezési Tanszékének negyedéves építész hallgatói építész tanáraik vezetésével egy fél éven keresztül vizsgálták ezeket a kérdéseket és olyan városfejlesztési és építészeti javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek érdekesek lehetnek mind az itt élők, itt dolgozók, mind az egész kerület és a főváros szempontjából is.

Hogyan képzelik el Óbuda-Aquincum jövőjét a ma fiatal építészei? - erről ad számot ez a kiállítás.

 

Tanszékvezető: Balázs Mihály DLA

Oktatók: Karácsony Tamás DLA, Kemes Balázs, Borsos Melinda, Ilyés Zsuzsa, Szabó Péter, Sugár Péter DLA tantárgyfelelős

2015. 01. 26.

Cimkék: