Hallgatói részvétel a XX. ÉPKO-n

A 2016. június 1-5. között a csíksomlyói Jakab Antal Házban, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztálya és Hargita Megye Tanácsa szervezésében megrendezett jubileumi Nemzetközi Építéstudományi Konferencián (ÉPKO) három hallgatónk vett részt TDK kutatásuk fejlesztése céljából. Az ő beszámolójuk olvasható az alábbiakban.

 

Részvétel hallgatóként a Csíksomlyón rendezett XX. Nemzetközi Építéstudományi Konferencián

Az eredmények közzétételéhez anyagi hozzájárulást nyújtott a BME Tudományos Diákköri Bizottságának TDK pályázata, valamint az NTP-HHTDK-15-0042-es pályázat.

2016. június 1-5. között került megrendezésre a csíksomlyói Jakab Antal Házban a jubileumi Nemzetközi Építéstudományi Konferencia az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztálya és Hargita Megye Tanácsa szervezésében. Az BME Építészmérnöki Karról hárman, – a 2015-ös TDK-n sikeres eredménnyel végzett – hallgatókként vehettünk részt a rendezvényen, kaptunk lehetőséget kutatásaink szélesebb szakmai körben való bemutatására, megmérettetésére.

Június 1-jén, szerda este érkeztünk meg a helyszínre, ahol szeretettel fogadtak bennünket. A következő két napban volt alkalmunk megismerkedni a konferencia részvevőivel a szervezett buszos kirándulások alkalmával. Csütörtökön a közeli parajdi sóbányába látogattunk el, majd Farkaslakán tekintettük meg Tamási Áron sírját. Egy kellemes építészeti sétával egybekötött ebéddel leptek meg minket Szovátán, majd Székelyudvarhely belvárosának, nevezetességeinek megtekintésével zártuk a napot.

13351028_1355809734435770_1585466786_o.jpg13383431_1355809514435792_1416296940_o.jpg

A pénteki napon Csíksomlyó római katolikus templomában hallhattuk meg a templom történetét, szerkezeti jellemzését és egy megérintő orgonajátéknak is fültanúi lehettünk. A következő állomás Gyimesbükk volt, ahová egy meglehetősen izgalmas buszút vezetett, ugyanis aznap árvíz hírével keltünk. Érdekes volt a csodálatos zöld dombok után látni, hogy a víz hogyan tör magának utat, és mekkora hatalma van a házak felett. A buszút a Gyimesek festői hegyei között vezetett, így értünk el Borospatakra. Itt nemcsak a helyi népi építészet remekeit felvonultató skanzent csodálhattuk meg, de igazán kiváló fogadtatásban volt részünk, aminek egy helyi csárda adott otthont. A régi nemesi ünnepekhez hasonló módon ebédidőtől vacsoraidőig folyamatos ellátásban volt részünk, ami az ételt és az italt illeti. Mindeközben a szórakoztatásunkról a helyi néptáncegyüttes fiatal tagjai és egy kiváló, háromtagú zenekar gondoskodott. A nap fénypontja az ökörsült volt, amelyet mindenki jó étvággyal fogyasztott.

dsc01045.jpg

Szombaton végre elérkezett a konferencia, az előadások napja. Délelőtt a megnyitó után plenáris előadásokon és cégbemutatókon vehettünk részt. Persze ekkor már csak a saját előadásunk miatti izgalom járt a fejünkben. Sajnos mindhárman különböző szekcióba voltunk beosztva, de természetesen próbáltuk megnézni egymás előadását. Dóra az Építőanyagok, építészet; Eszter a Környezetvédelem, építéstechnológia, útépítés; Bernadett az Épületgépészet szekcióban adott elő. Mindhárom előadás sikeres volt, nagyon pozitív volt a fogadtatás, hiszen az egyes szekciókon belül kuriózumoknak számítottak az adott témák. Dóra Sepsiszék református templomainak történeti fedélszerkezetei című előadása különösen illett a rendezvény erdélyi helyszínéhez. Eszter Zöldhomlokzati rendszerek szerkezeti megoldásainak elemzése, Bernadett pedig Szendvicspanel elé rögzített zöldhomlokzati rendszerek hőtechnikai hatásainak mérése témában adott elő.

20160604_155712.jpg

Este díszvacsorával kedveskedtek a szervezők, ahol a finom ételek és italok mellett lehetőségünk nyílt táncolni is újonnan megismert kollégákkal.

A vasárnapi hazaút az előző esti jó hangulatnak köszönhetően csöndes beszélgetéssel telt, az elmúlt napok élményeit, tanulságait idéztük fel. Rengeteg programban volt részünk, magyar barátaink ámulatba ejtő fogadtatást biztosítottak számunkra. Rendkívül jól éreztük magunkat, kiváló kapcsolatokkal, egy nagyszerű élménnyel és hasznos tudással gazdagodtunk. Cikkeink a konferencia kiadványában is megjelentek, amelyet minden résztvevő a helyszínen megkapott. A kiadványnak hála azokat az előadásokat is elolvashatjuk, melyeken nem tudtunk részt venni.

 

Danielisz Dóra, Holczer Eszter, Vágner Bernadett

 

emet_logo_szines.jpgemmi.jpgntp.jpg

2016. 06. 14.

Cimkék:

Hírcsoport: