Felrázó kísérletek

 

A Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék szeretettel vár minden érdeklődőt a Kutatók Éjszakája keretében a Felrázó kísérletek: a földrengés hatása az épületekre című programjára.

A program célja a dinamikus erőhatások – kiemelten a földrengés – következményeinek bemutatása az épületekre és a benne élő emberekre. Az oldalirányú, változó intenzitású erők hatása nem csak a laikusok, de gyakran az építőipari szakemberek számára is ismeretlen terület. A laborban több, a témához kapcsolódó látványos jelenség kerül bemutatásra.

Eltérő merevségű szerkezeti elemek válasza nagyon különböző lehet, így a megtámasztás és a merevítés kialakítása alapvetően meghatározza az épület viselkedését. A bonyolult geometriájú szerkezetek viselkedése szinte megjósolhatatlan, ezt nem csak egyszerű kísérleteink, hanem a valódi földrengéseknél bekövetkezett káresemények is alátámasztják. Az egyes jelenségeket játékos modelleken próbálhatják ki a látogatók. Az ország egyik legnagyobb rázóasztalán pedig meg is tapasztalhatják egy közepes erősségű földrengés emberre gyakorolt hatását.

Egész délután folyamatosan kipróbálhatók az interaktív modellkísérletek, és a mozgó rázóasztal. A terem 20-30 fő befogadására alkalmas, így – bár a regisztráció nem kötelező – a részvételi szándékot a kutatokejszakaja@szt.bme.hu címen lehet jelezni.

Az érdeklődők 16.00 és 18.30 órakor 30 perces előadást hallgathatnak meg a földrengés jelenségéről.

Helyszín: Czakó Adolf laboratórium – 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. (BME ÉL laboratórium 1. emelet. Bejárat a Bertalan Lajos utca felől. Térkép)

Időpont: 2014. szeptember 26. péntek,  16.00 és 22.00 között

További információk a program plakátján, illetve honlapján olvashatók.

Fotó: Máté Albert

2014. 09. 23.

Hírcsoport: