Építészeti Nemzeti Szalon

2014 (Ybl Miklós születésének bicentenáriuma) az Építészet Éve. Az ünnepi év számos eseményt kínál annak a gondolatnak a népszerűsítésére, hogy az építészet a magyar kultúra egyik meghatározó eleme, kiemelkedő kulturális érték. Az I. Építészeti Nemzeti Szalonban, a Műcsarnok épületében minden idők legjelentősebb kortárs építészeti összefoglalója tekinthető meg.

A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával létrejött tárlaton több mint 200 épület és tervezője vonul fel, s ad ízelítőt napjaink és a közelmúlt izgalmas magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk által.

Az építészek alkotó munkája a kultúra mellett hagyományosan az innováció hordozója is, ezért az I. Építészeti Nemzeti Szalon a jelen mellett a jövő ökologikus gondolkodására figyelő építészetére is fókuszál.

A tárlat középpontjában a kreativitás dicsérete áll. A magyar építőművészet különböző irányzatait bemutató anyagválogatás a legszélesebb befogadói igényekhez igazodik: az elmúlt másfél évtized magas építészeti értékeket hordozó és látványos épületei, megkerülhetetlen beruházásai éppúgy megjelennek a mintegy 2500 négyzetméteres kiállítótérben, mint a kis közösségek templomai, közösségi terei vagy emblematikus házai.

Emellett a kiállítás egy-egy teremben megidézi az előző generáció legjelentősebb mestereit, de helyet kapnak az építészoktatás mai műhelyei, hallgatóik munkái, és az építve tanítás különleges dimenziója: a vándoriskola is.

Külön egységekben jelentkezik a műemlékek újragondolt építészete, a kortárs tájépítészet, a belsőépítészet, emellett pedig több, az építészethez kapcsolódó társművészeti alkotás is várja a közönséget.

A kiállításon a karunkat bemutató videók az alábbi hivatkozásról is letölthetők:

http://www.epab.bme.hu/video/kari_video_2014.html
Alternatív letöltés: [YouTube]

http://www.epab.bme.hu/video/odoo_video_2014.html
Alternatív letöltés: [Vimeo]

 

Forrás: A Műcsarnok programajánlója

Fotó: Máté Albert

2014. 06. 04.

Cimkék:

Hírcsoport: