Életének 80. évében elhunyt Varga Levente Kossuth-díjas építész

Varga Levente (1939-2019)

Debrecenben született 1939. április 30-án. Diplomatervét 1963-ban védte meg a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékén, amelynek akkori professzora Weichinger Károly volt. 1966-ig a tanszéken tanársegédként dolgozott, majd közel másfél évtizeden át Jurcsik Károly legközelebbi munkatársa volt a LAKÓTERV-ben. Ebben az időszakban született mesterével közös, ikonikus munkája, az Orgoványi Művelődési Ház (1968). 1980-1990 között az Általános Épülettervező Vállalat műteremvezetője volt. Ez a műterem a nyolcvanas évek legkitűnőbb szellemi műhelyeként ismert, amelyben olyan építészek dolgoztak, mint Cságoly Ferenc, Turányi Gábor, Tomay Tamás, vagy a fiatalabb (akkor pályakezdő) generációból U. Nagy Gábor, Sugár Péter, Somogyi-Soma Katalin és mások. Ebben az időszakban tervezte Tomay Tamással közösen a Pestújhelyi kórház épületét, amelyért 1985-ben Ybl Miklós-díjat kapott. 1990-től Csikós Zoltánnal közösen saját irodát alapított, és számos egészségügyi épületet tervezett, amelyek közül a legismertebbek a Debreceni Orvostudományi Egyetem Szívsebészeti központja, a Nyíregyházi Megyei Kórház Szülészet-nőgyógyászat és Fül-orr-gége épületei, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Központja, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet Diagnosztikai épülete.

Alkotói munkássága mellett mindvégig aktív szerepet vállalt az oktatásban is. 1984–1990 között a MÉSZ Mesteriskola vezető építésze volt, továbbá évtizedeken át meghívott oktató az Építészmérnöki Kar Középülettervezési, Építészettörténeti, illetve Rajzi és Formatervezési Tanszékein. 2005-ben az Építészmérnöki Kar Tiszteletbeli Mestere címmel ismerte el oktatói munkásságát. Részt vett a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara testületeinek munkájában. Alkotói és közéleti tevékenységét számos díjjal ismerték el, 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. 2018. november 22-én a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Díját vehette át.

“A munka, az nem munka volt, hanem szórakozás” – nyilatkozta 2008-ban a Kossuth-díj átvételét követően. Varga Levente hiteles személyisége, mindenkor etikus alapállása sokak számára példa volt, halála a kortárs magyar építészet nagy vesztesége.

(BM)

2019. 03. 27.

Hírcsoport: