Együttműködés a tajvani Feng Chia egyetemmel

BME-FCU együttműködés

Idén nyáron Karunk dékánja, Dr. Molnár Csaba ünnepélyes keretek között aláírta a kettős diploma szerződést a tajvani Feng Chia egyetem (FCU) vezetőségével. A megállapodás értelmében a két partner intézmény hallgatói - otthoni tanulmányaik elvégzése után - két félév áthallgatást követően a másik kar mester fokú diplomáját is meg tudják szerezni. A tajvani egyetem képzése IEET akkreditált, így az ott szerzett diplomát a Washington Accord országaiban (többek között Ázsia nagy részén, és az USA-ban) is elfogadják.
02_bme_fcu_ws_kampusz.jpg

A két kar vezetője megállapodott abban is, hogy az együttműködést - a kettős diploma programon túl - több más formában (oktatócsere, közös workshopok, kutatási programok, közös publikációk, stb.) is igyekeznek elősegíteni.
08_bme_fcu_ws_csoport2.jpg

Ennek egyik első lépéseként az aláírást megelőző héten négy BME-s építész hallgató, valamint karunk egy oktatója, mint szervező vett részt egy szakmai workshopon az FCU taichungi kampuszán. A diákok egy fél évvel korábbi, a BME, az FCU, illetve a bécsi Angewandte által közösen szervezett bécsi workshopon elért eredményük alapján vehettek részt a tajvani programon, kari és egyéb pályázati támogatással. A tajvani szakmai program témája Digital Fabrication, azaz olyan építészeti alkotási folyamat, ahol a tervezés minden fázisa, valamint az építmény szerkezeti elemeinek legyártása is parametrizált algoritmusok szerint, teljes mértékben digitálisan történik. A magyar és kínai hallgatók a pavilon egyedi formájú elemeit Rhino illetve Grasshopper programok segítségével tervezték meg, és készítették elő CNC vágásra, a csomóponti csatlakozásokat 3D-nyomtatott modelleken ellenőrizték, az elemek végső formára vágását pedig programozott robotkar segítségével végezték. Az idő rövidsége ellenére a BME-s diákok mindegyik munkafázist ki tudták próbálni, és a workshop végén kézzel fogható eredmény is született.
14_bme_fcu_ws_kirandulas.jpg

A program része volt egy szakmai kirándulás is, ahol a diákok Tadao Ando, Toyo Ito, I. M. Pei, Norihiko Dan valamint több helyi építész megépült vagy éppen kivitelezés alatt álló ikonikus épületét látogatták meg, a kínai diákok segítségével pedig betekintést nyertek az ottani hallgatói életbe.

2017. 11. 06.