DuckTales – Betonkenu 2016

A Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék csapata ebben az évben negyedszer mérette meg magát a Magyar Mapei Betonkenu Kupán. A negyedik éve futó Betonkenu-projekthez kapcsolódóan eddig 4, díjazott TDK dolgozat született (2013. 1. hely (Csapó-Jánossy-Salát), OTDK részvétel, 2014. III. hely (Kulik) 2015. II. hely (Ferenczi-Hágen) és (Sípos-Hadik)) és kialakult egy olyan műhely, ahol a korábbi évek tapasztalataira alapozó, innovatív megoldások születnek.

A tavalyi versenyen elért második helyezés, a mezőny legkönnyebb, 3 mm falvastagságú és 39 kg-os hajójával, fontos megerősítése volt, hogy fejlesztéseink jó irányban haladnak. Az idei újításunk a zsaluzás technológiát érintette: idén először ponyvazsalut használtunk. A ponyvazsalu nemzetközileg is (újra) aktívan kutatott terület, elsősorban szabadon formált felületek esetében vizsgálják az alkalmazhatóságát. A munka az év során a formakeresés és az anyagösszetétel meghatározása fázisában kis csoportban, műhelymunkaként zajlott a TDK-zó hallgatókkal. A tavaszi tagtoborzón csatlakozott hallgatókat a nyári, egy hetes építés során vontuk be a munkába.

Az elkészült kenu 42 kg-os lett, mely a 6 m-es hosszra vetítve 7 kg/m fajlagos értéket jelent, ezzel az idén már 15 szereplős mezőnyben továbbra is a legkönnyebb hajó maradt.

4.jpg

A június 23-24-én zajló versenyen elsősorban a tanulságai miatt lesz emlékezetes számunkra, a hajónk a 4-ik futam során, egy ütközést követően elsüllyedt. Jövőre az idei év tapasztalataira építve, a technológia tökéletesítése után reményeink szerint visszatérünk az élmezőnybe.

14.jpg

A 2016-os csapat tagjai:

Alföldi Kristóf, Ferenczi Edit, Karádi Dániel, Kis Vivien, Kovács Balázs, Kövesdi Andrea, Kulik Benedek, Mándoki Réka, Pokol Júlia, Torda Viktória, Tóth Viktor

Gáspár Orsolya, Kiss Benedek és Dr. Sajtos István

 

Támogatóink: a Nemzeti Tehetség Program (EMMI, EME, OFI), a Leier Hungária Kft., a Festool és a Meselia Hungária Kft. Köszönjük!

 

ntp_72_rgb.jpgemmi.jpgemet_logo_szines.jpg

2016. 07. 04.

Cimkék:

Hírcsoport: