Családi ház mintatervek építészeti ötletpályázat

Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020

Új fejezet nyílik Magyarország épített környezetének alakításában. A magyar építészeti hagyományok és településkép kreatív fejlesztésének érdekében a Miniszterelnökség és háttérintézménye a Lechner Tudásközpont a magyar építész-társadalom teljes körű bevonásával elkészíti a Nemzeti Mintaterv Katalógust.

A korábbi mintatervek tapasztalatait felhasználva eljött az a pillanat, hogy mind gazdasági, technológiai, társadalmi és a településkép formálása kapcsán támasztott elvárásaink alapján, egy jelentős minőségi ugrással folytassuk a mintatervek megkezdett feladatát: Magyarország épített környezetének minőségi formálását.

E folyamatban kiemelt szerepe és felelőssége van a magyar építész társadalomnak, valamint építész hallgatóknak, hiszen a mintatervek célja nem csak az, hogy az épületekben leképezze a jelen kor technológiai és energetikai megoldásait – különösen a családi házakban -, hanem, hogy újabb 50 évre definiálja az ország és a települések arculatát úgy, hogy a magyar családok lakhatási feltételei is javuljanak.
Ezúton is bíztatunk minden építész kollégát és építész hallgatót, hogy ötleteivel, terveivel vegyen részt a mintatervek kidolgozásában, segítse elő Magyarország épített környezetének minőségi formálását!

Az ötletpályázat tárgya
Az ötletpályázat tárgya összesen 150 darab olyan családi ház vázlattervének beszerzése 3 eltérő kategóriában, amelyek magas építészeti minőségük alapján alkalmasak arra, hogy Nemzeti Mintaterv Katalógusba kerülhessenek és követendő mintaként szolgáljanak az otthonteremtő családok számára.

Az ötletpályázat célja
Az ötletpályázat célja, hogy a magyar építész társadalom - beleértve az építész hallgatókat is - széleskörű bevonásával minden, Magyarország épített környezetének formálásával törődő építész elmondhassa a véleményét a jelen kor kihívásaira választ adó családi házról.
Folytatva a mintatervek 100 éves hazai hagyományát cél, hogy a beérkező pályaművek közül a legnívósabb terveket kiválasztva, majd azokat műszakilag egységesen feldolgozva 2020-ra előálljon egy, a vidék építészeti hagyományait tiszteletben tartó, ugyanakkor friss kortárs építészeti megoldásokban gazdag, jó minőségű, gazdaságos családi otthonokat kínáló szemléletformáló kortárs családi ház mintaterv katalógus.
E korlenyomat célja, hogy az igények széles körével rendelkező magyar családok megbízható segítséget kapjanak otthonaik megteremtéséhez.

Az ötletpályázat jellege, formája
Az eljárás fajtája: NYÍLT
Az eljárás formája: ÖTLETPÁLYÁZAT
Az eljárás jellege: TITKOS

Az ötletpályázat lebonyolításának időtáblázata
• Ötletpályázat kiírás közzétételének kezdete:
2019. április 18.
• Kérdések beérkezésének, feltöltésének határideje
2019. május 02.
• Kérdésekre adott válaszok közzétételének határideje
2019. május 16.
• Pályaművek benyújtásának határideje
2019. június 25.
• Pályázat eredményének kihirdetése
2019. szeptember 20.

Ötletpályázat honlap
https://oeny.e-epites.hu/oeny/tpalya/adatlap/nmtk

2019. 04. 26.