Carnuntum 2016

Az Építészmérnöki Kar Tudományos Diákköri Tanácsa által szervezett kirándulás szakmai beszámolója alább olvasható.

 

Szakmai beszámoló a BME Építészmérnöki Kara által az NTP-HHTDK-15-0042 „Építész Tehetségműhely 2015-2016. évi programjai” EMMI-EMET-OFI pályázat keretein belül szervezett tanulmányi útról.

A BME Építészmérnöki Kar TDK Bizottsága 2016. június 17-én, pénteken szakmai vezetéssel egynapos tanulmányutat szervezett az egykori Pannonia Superior provincia fővárosába, Carnuntumba.

Először az úgynevezett Heidentor megtekintésére került sor. A Kr.u. 4. sz. második felében emelt diadalkapu romjai jól példázzák az osztrák műemlékvédelem elmúlt fél évszázadát: A rom állagmegóvását a ma legkorszerűbb konzerválási módszerekkel végezték, környezetét rendezték, előtte a helyszíni leleteket, a Heidentor periodizációját és analógiáit bemutató tablókat helyeztek el. A diadalkapu maradványainak közelében az 1970-es években kitalált és alkalmazott – mindmáig korszerűnek mondható – virtuális rekonstrukciót is megismerhettük.

car_1.jpg

Az út következő állomása az Archäologischer Park Carnuntum volt, amely a jelenlegi Petronell területén található. A római település szerkezetének és elhelyezkedésének ismertetése után a csoport a régészeti parkot járta végig. Itt a romkonzerválástól a teljes rekonstrukcióig tanulmányozhatók Carnuntum polgárvárosának épületei. Külön érdekessége a régészeti parknak az, hogy igyekszik egy utcarészletet úgy bemutatni, hogy az azt szegélyező épületeket – köztük a város egyik közfürdőjét – eredeti fűtésrendszerükkel, belső falfestésükkel és feltételezett berendezésükkel együtt rekonstruálta.

car_2.jpg

Rövid ebédszünet után a polgárvárosi amphitheatrum és a közvetlen közelében 2014-ben földradaros módszerrel megtalált gladiátoriskola „újjáépített” arénájának bejárása következett.

A csoport ezután Carnuntum katonavárosi amphitheatrumát és a mellette lévő, a gladiátorok életét bemutató kis múzeumot látogatta meg. Itt az amphitheatrum mai hasznosításának – és egyben részleges rekonstrukciójának – példáját figyelhettük meg, ugyanis az eredeti cavea mintegy harmadára fémszerkezetes lelátót építettek, mely így szabadtéri rendezvények megtartására tette alkalmassá a helyet. A lelátó hátára rögzített molinora nyomtatott homlokzatrekonstrukció pedig érzékelteti az építmény eredeti megjelenését.

car_3.jpg

Koradélután a Museum Carnuntinum állandó és időszakos kiállításának megtekintése következett. A múzeum Deutsch-Altenburgban a 19-20. sz. fordulóján épült és mintegy kétmillió carnuntumi leletet őriz. Itt lehetőségünk volt a római pénzverés kipróbálására is.

car_4.jpg

A tanulmányút záró programjaként a Duna túlpartján, a Marchfelden álló Schloss Hof bejárása következett. Az 1726-ban Savoyai Jenő által építtetett barokk vadászkastély a hozzá tartozó orengerie-vel, majorsággal és parkkal együtt az egyik legszebb Habsburg császári rezidencia.

 

Kiss Zsuzsanna Emília

emet_logo_szines.jpgntp_72_rgb.jpgemmi.jpg

 

A szakmai beszámoló innen is letölthető PDF formátumban.

 

2016. 07. 05.

Cimkék:

Hírcsoport: