CAADencia az építészetben

CAADencia az építészetben címmel nemzetközi workshopot és konferenciát rendezett az Építészeti Ábrázolás Tanszék 2016. június 16-17-én, melyre az építészeti CAD programok gyártóival együttműködésben a BME Építészmérnöki Karán került sor.

A konferencia Back to Command (Vissza a kormányrúdhoz) mottója arra utalt, hogy az építészek csak akkor maradhatnak a tervezési folyamat fókuszában, ha maguk is reagálnak az információs kor kihívásaira. A konferencia előadásai is erre a gondolatra reflektáltak. A rendezvényen több, mint 20 országból voltak jelen, a két nap alatt több, mint 90 résztvevő látogatta a workshopokat és a konferenciaelőadásokat.

Nyitóelőadásként Reinhard König (ETH Zürich) beszélt a „kognitív dizájn” programok segítségével a kívánt városfejlesztési eredmények alapján lehetséges „visszajelzésről” (mint az előrejelzés ellentétéről), majd Kazumi Yajima (Kajima Corp.) mutatta be a BIM (Épület-információs menedzsment) programoknak a tervezés és kivitelezés folyamatait megváltoztató hatását. Ezek után tematikus szekciókban került sor a világ minden tájáról érkezett (és persze magyar) előadók szakmai cikkeiből tartott előadásokra, melyek témái tágabb keretek mozogtak: az elméletitől (Shape Grammar) a gyakorlatiig (BIM, Simulation), az oktatástól (Media Supported Teaching) az épülettervezésen át (Generative Design) a várostervezésig (Smart Cities). Záróelőadásában Branko Kolarevic (University of Calgary) beszélt a társtudományok és -iparágak legújabb eredményei felé nyitott „integratív dizájn” víziójáról.

A workshop nap gyakorlati bemutatói a CAAD alkalmazások legfrissebb fejlesztéseit bemutatva az építészeti munkához kötődő informatikai alkalmazások használatába nyújtottak betekintést (Algoritmikus tervezés BIM-ben, Analízis BIM alapokkal, ütközésvizsgálat, OpenBIM a gyakorlatban, GDL a napi munkában). A rendezvény támogatóinak jóvoltából a graduális és DLA/PhD hallgatók a világ bármely részéről kedvezményes részvételi díj befizetése mellett vehettek részt a workshopokon és a konferencián. A Magyar Építész Kamara 2-2 kreditpontot adott tagjainak, akik a works​h​opon, illetve a konferencia napon részt vettek.​

A rendezvény eseményeiről további képek és videofelvételek találhatók a konferencia honlapján: www.caadence.bme.hu

Összefoglaló videó az előadásokról az alábbi címen látható:

 

2016. 07. 01.

Hírcsoport: