Bejelentkezés Trondheimből

Trondheim

 

Az EGT ösztöndíj támogatással január 1-jén, 2.500 km megtétele után érkeztem meg a Trondheimi Norvég Tudományos és Műszaki Egyetemre, hogy a doktori képzésem 6. szemeszterét itt teljesítsem, s a Budapesten megkezdett kutatásomat befejezzem. 39.000 diákjával az egyetem a norvég felsőoktatási intézmények közül a legnagyobb. Három városban vannak campusai; Gjøvikban, Ålesundban és Trondheimben. Itt a Gløshaugen városrészben található a tudomány- és mérnökképzés központi campusa.

Az építészmérnöki kar épületében, a Sentralbygg 7. emeletén vagyunk doktoranduszok és poszt-doktorok egyaránt.

      

A PhD hallgatók leginkább a megújuló energiák és fenntarthatóság témakörében – mind globális mind lokális fókusszal – foglalkoznak. A szigorúan vett építészetelmélet területén jóval kevesebben vagyunk.

Ahogy azt az ember előzetesen is gondolja, az általános hangulat nyugodt. Minden egyszerűen elérhető és praktikusan megoldott. Az Építészmérnöki Kar könyvtára is itt található a központi épületben, valamint egy kis menza, kávézó és papír-írószer / tankönyv bolt.  A doktoranduszoknak fenntartott irodába kaptam már az érkezésem hetén egy asztalt, ide 24 órás bejárási lehetőségem van.

Az időjárás meglepően kellemes. Általában 0 fölötti a hőmérséklet, szembeni a mostani otthoni erős fagyokkal. Január elején sokszor esett a hó, az egyetemmel ismerkedés időszakát még varázslatosabbá téve.

 

Szabó Péter

DLA-hallgató

 

Az ösztöndíjat az EGT-156-M2-0011 azonosítószámú pályázat támogatta.

2017. 02. 07.