Balázs Mihály az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja

Balázs Mihály Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt, a kar Középülettervezési Tanszékének vezetőjét tagjává választotta az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia. A salzburgi székhelyű intézmény célja a tudományos és művészeti területek közti nemzetközi párbeszéd kialakítása.

Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia megszületése az 1980-as évekig vezet vissza. Az ausztriai Salzburgban 1985-ben állt össze az a csoport, aminek munkája révén, öt évvel később, végül megszületett az Akadémia. A salzburgi szívsebész, Felix Unger, Bécs korábbi érseke, Franz König bíboros illetve a politikatudomány és a filozófia doktora, Nikolaus Lobkowicz azzal a céllal kezdtek az intézmény megszervezésébe, hogy elősegítsék egy tudósokból és művészekből álló európai hálózat létrejöttét, mely különböző perspektívákból képes válaszokat adni a kulturális és tudományos élet kurrens problémáira és kérdéseire.

Felix Unger, König bíboros és Nikolaus Lobkowicz vélekedése szerint a különböző diszciplínák és az azokra jellemző terminológiák különbözősége túl bonyolulttá és terheltté teszi a területek közti kommunikációt, és egyúttal elzárja a teljes kép vizsgálatának lehetőségét. „Az egész több mint a részek összessége" – vallják az alapítók, ezért az 1990-ben hivatalosan is intézményesülő Akadémiába meghívták minden tudományos- és művészeti terület képviselőit. (Forrás: mma.hu)

2014. 04. 09.

Hírcsoport: