Az építészeti tervezés jövője találkozó

Az eseményen egy rövid vitaindító előadás keretében bemutatásra kerülnek az építészeti tervezés jövőjével kapcsolatos kutatások, szakmai meglátások és gondolatok. Majd a résztvevők által alkotott kis csoportos beszélgetésekkel folytatódik a diskurzus, konkrét építészeti jövőkutatási adatokra támaszkodva. A program végén minden csoport bemutatja, ki mire helyezné a hangsúlyt, mit tartana kívánatosnak és elkerülendőnek a jövő tervezési folyamatait illetően.

Időpont: 2019. November 28. 18:00-20:00
Helyszín: BME Központi épület 2. emelet 10.

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/401786600697488/

Felütés

Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődésének és társadalmi változásainak üteme egyre gyorsabb. Az eddig megszokott szakmai sztenderdek szerint működő szakmák és munkafolyamatok a szemünk láttára alakulnak át.

A szinte határtalanul elérhető számítási kapacitás a felhőben, a mesterséges intelligencia megjelenése, a 3D nyomtatás, a mobileszközök és a szélessávú internet elterjedése, mind-mind olyan perspektívákat nyitnak meg, amelyek felforgatják a jelenlegi status quo-t a különböző iparágakban. Hogy fog ez lecsapódni az építészetben? Milyen építészeti szerepek lesznek egy irodában?

Képesek lesznek a számítógépek egymaguk épületet tervezi? Lesznek még kis építészirodák vagy a nagyvállalatok fogják uralni a piacot? Milyen készségekkel fog egy jó építész rendelkezni? Kinek a szellemi terméke lesz az épület? Milyen szempontok alapján tervezünk majd?

Kiknek szól?

Egy tervezési projekt minden résztvevőjét szeretettel látjuk, legyen az megrendelő, tervező, kivitelező, befektető vagy akár hatósági szakember. Minél színesebb a paletta, annál pontosabb lesz a közös gondolkodás, hiszen mindnyájan részesei vagyunk a jövő alakításának.

Házigazdák

BME Építészeti Geometria és Informatika Tanszék
BME Lakóépülettervezési Tanszék

2019. 11. 19.

Hírcsoport: