Az Építész Kar vendége: Ben van Berkel

A 2019. évi Építészkongresszus első számú meghívott nemzetközi előadója, az Új Duna-híd tervpályázat nyertes tervezője nyílt előadást tart aktuális munkáiról 2019. március 7-én a BME Építész Kar meghívásában.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel az angol nyelvű előadásra 2019. március 7-én 15.45-től a K. 275-ös terembe.

Az előadás címe:
Streaming datas - twisted structures and forms in contemporary architectural design

Ben van Berkel

A világhírű holland építész az Amszterdami Rietveld Akadémián és a londoni AA-n tanult. 1988-ban alapította Caroline Bos-szal közösen amszterdami építész irodájukat, mely 1998-tól egy hálós struktúrában működő iroda-csoporttá alakult át UN, azaz "United Network" megnevezéssel.

Ben van Berkel a világ számos építész iskolájában oktatott és tartott előadásokat. A rotterdami Berlage Institute-nál (1992-1993), majd a londoni Architectural Association munkatársaként (1999) diplomaprojekteket vezetett. A Columbia University, a Princeton University és a Harvard University vendégprofesszoraként dolgozott, majd 2001-ben a frankfurti Städelschule tanáraként tervezést kezdett tanítani. 2011-ben Benvan Berkelt a Harvard Graduate School of Design „Kenzo Tange vendégprofesszorának” nevezték ki.

Ben van Berkel a Buro Happold Engineeringgel közösen nyerte meg az Új Duna-híd tervpályázatát tavaly áprilisban, az Újbuda és Csepel közötti kapcsolatot teremtő híd komoly hatással lesz majd a két városrész struktúrájára és remélhetőleg a Duna-partszakaszt is közelebb hozza az emberekhez.

Legismertebb munkái a folding építészeti témájával formált Möbius-ház, a rotterdami Erasmus-híd, az arnhemi pályaudvar és a stuttgarti Mercedes Benz Múzeum. Előadásában a legújabb tervezési munkák mellett a tervezőirodák hálós-csoportos működéséről és az adatvizualizáció szerepéről az építészetben is szól.

Az előadás előtt Vukoszávlyev Zorán, a Kortárs holland építészet című könyv szerzője tart rövid ismertetést a tervező nemzetközi építészeti szerepéről.

Facebook esemény: http://bit.ly/benvanberkel

2019. 02. 28.

Hírcsoport: