Alföldi György beszéde a 2018. október 31-i Kari Tanács ülésén

A Kari Tanács 2018. október 31-én nagy többséggel elfogadta a BME Építészmérnöki Kar misszióját és stratégiai elveit.
A szavazás előtt Alföldi György dékán rövid beszédet mondott.

 
 
Tisztelt Kari Tanács! Kedves Kollégák!
 
Egy pár szót szeretnék szólni az előterjesztés előtt, a mai döntés arról szól, hogy fogalmazzunk meg olyan képet amelyben lehetőleg mindenki meglátja magát, értékeit, a jövő irányába nyitva van. Abban mindannyian biztosak vagyunk, hogy lépni kell, több éve várjuk ezt a pillanatot, hogy meghozzuk az első a döntéseket, amelyek a jövőbe vezetnek. Néhány szó köré szerveztem, mondandómat, amelyek összefoglalják lépéseinket és amelyek talán jól szegélyezik azt az utat amerre menni fogunk, amely úton egyre részletezzük tennivalóinkat

Vízió - nagyon fontos, hogy el tudjuk elképzelni, a jövőt, hogy szeretnénk élni, alkotni, tanítani, kutatni itt az egyetemen, milyen értékeket kívánunk követni!

Bátorság - merjünk dönteni erről a jövőről, határozzuk meg milyen út vezet oda, lehessen látni, hogy milyen erőforrásokra lesz szükségünk a sikerek eléréséhez, milyen szellemi energiákat szeretnénk felszabadítani, működtetni, milyen jövőbeni igényekre akarunk reagálni.
A ma és a jövő között feszülő utat kell meghatározni, berendezni 2019 tavaszán, hogy céljainkat elérjük, és azért, hogy érjünk oda - gyűjtsük energiáinkat és fejlesszük magunkat!

Türelem - be kell látnunk, hogy a jövő nem teljesül azonnal, leghamarabb 2019-ben tudunk dönteni valamennyi részletről, a hogyanokról, ami most még joggal nagyon izgat mindenkit, még rengeteg kérdést vet fel, és még sokan sok féle módon gondolunk a közösen megfogalmazott jövőre. 2019 szeptember 1-re kész lennünk ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, hogy formálisan 2020 szeptember 1-én teljes pompájában tudjunk kezdeni.
De addig is nagyon sok fontos dolgunk van, például a most velünk dolgozó hallgatóknak a vállalásainknak megfelelő teljes képet tudjuk átadni, hogy mindent megtegyünk az ő képzésükért is.
Türelem kell ahhoz is, hogy a meglévő rendszer kisebb anomáliáit tudjuk javítani, teszt jelleggel. A türelem azért fontos mert az előző évek vitáiról nem lehet könnyen átállni. A sok javító szándékú de az egész rendszert érintő változtatási javaslatok - bármilyen régen feszülnek bennünk - vitái könnyen felörlik egy megteremtendő közös jövőképről való gondolkodás alapjait, megosztják a kart.
A türelem azért szükséges, hogy ki tudjuk várni az új gondolkozás eredményeit, hogy jó érzéssel ki tudjuk dolgozni annak részleteit és mellette a mindennapok munkájában tudjunk a jelenlegi rendszer alapján jó teljesítménnyel tanítani/dolgozni. A két “rendszert” párhuzamosan kell működtetnünk és ehhez türelem kell hogy ne legyen bennünk azonnali csodavárás, legyen türelmünk a megvárni a változás eredményeit.

Bizalom - természetesen a bizalom az egyik legfontosabb eleme a közös munkának. Bizalom nélkül nem fog menni semmilyen munka akár változtatunk akár nem. Az új vezetésnek a munka elindításához összegyűlt egy kis bizalmi tőkéje tőletek. A változáshoz több kell. Nem akarunk hitelbe dolgozni, azt szeretnénk ha lépéseinket együtt tudnánk mérni. A hosszútávú mérési pontok mellett ezért, rövidtávú mérési pontokat építettünk fel közösen, hogy a közöttünk lévő bizalom erősödni tudjon. 2019-ben 2 döntési pontot jelöltünk ki márciusra, és májusra amikor egyre részletesebb döntéseket fogunk hozni.

Szervezet - a kar egy speciális szervezet amely szellemi energiák felszabadítása érdekében dolgozik, annak érdekében fejt ki tevékenységet, gyűjt forrásokat.

Teljesítmény - mindannyian azért ülünk itt, hogy javuljon a kar teljesítménye, mindenkinek a maga helyén kell ehhez hozzátenni, kinek tudományos, kinek oktatási kinek projektszerzési szerepe van, és itt még nem is beszéltünk, a közösen megfogalmazott emberségről, fizikai környezetről amelyért szintén erőfeszítéseket kell tenni.

Ez előterjesztés (Misszió és stratégiai elvek) elolvasható itt:
https://www.epitesz.bme.hu/files/doc/dekani/KariTanacs/2018_10_31/napire...

2018. 11. 05.

Hírcsoport: