Alföldi György beszéde a 2018. október 31-i Kari Tanács ülésén

A Kari Tanács 2018. október 31-én nagy többséggel elfogadta a BME Építészmérnöki Kar misszióját és stratégiai elveit.
A szavazás előtt Alföldi György dékán rövid beszédet mondott.

 
 
Tisztelt Kari Tanács! Kedves Kollégák!
 
Egy pár szót szeretnék szólni az előterjesztés előtt. A mai döntés arról szól, hogy fogalmazzunk meg olyan képet, amelyben lehetőleg mindenki meglátja magát, értékeit, és a jövő irányába nyitva van. Abban mindannyian biztosak vagyunk, hogy lépni kell. Több éve várjuk ezt a pillanatot, hogy meghozzuk az első döntéseket, amelyek a jövőbe vezetnek. Néhány szó köré szerveztem mondandómat, amelyek összefoglalják lépéseinket, és amelyek talán jól szegélyezik azt az utat, amerre menni fogunk, amely úton egyre részletezzük tennivalóinkat

Vízió - Nagyon fontos, hogy el tudjuk elképzelni a jövőt, hogyan szeretnénk élni, alkotni, tanítani, kutatni itt, az egyetemen, milyen értékeket kívánunk követni!

Bátorság - Merjünk dönteni erről a jövőről! Határozzuk meg, milyen út vezet oda! Lehessen látni, hogy milyen erőforrásokra lesz szükségünk a sikerek eléréséhez, milyen szellemi energiákat szeretnénk felszabadítani, működtetni, milyen jövőbeni igényekre akarunk reagálni!
A ma és a jövő között feszülő utat kell meghatározni, berendezni 2019 tavaszán, hogy céljainkat elérjük, és azért, hogy érjünk oda - gyűjtsük energiáinkat és fejlesszük magunkat!

Türelem - Be kell látnunk, hogy a jövő nem teljesül azonnal. Leghamarabb 2019-ben tudunk dönteni valamennyi részletről, a hogyanokról, ami most még joggal nagyon izgat mindenkit, még rengeteg kérdést vet fel, és még sokan sokféle módon gondolunk a közösen megfogalmazott jövőre. 2019 szeptember 1-jére készen kell lennünk arra, hogy minden a helyére kerüljön, hogy formálisan 2020 szeptember 1-jén teljes pompájában tudjunk kezdeni.
De addig is nagyon sok fontos dolgunk van. Például az, hogy a most velünk dolgozó hallgatóknak a vállalásainknak megfelelő teljes képet tudjuk átadni, hogy mindent megtegyünk az ő képzésükért is.
Türelem kell ahhoz is, hogy a meglévő rendszer kisebb anomáliáit tudjuk javítani teszt jelleggel. A türelem azért fontos, mert az előző évek vitáiról nem lehet könnyen átállni. A sok javító szándékú, de az egész rendszert érintő változtatási javaslatok vitái- bármilyen régen feszülnek bennünk - könnyen felőrlik egy megteremtendő közös jövőképről való gondolkodás alapjait, megosztják a kart.
A türelem azért szükséges, hogy ki tudjuk várni az új gondolkozás eredményeit, hogy jó érzéssel ki tudjuk dolgozni annak részleteit, és mellette a mindennapok munkájában tudjunk a jelenlegi rendszer alapján jó teljesítménnyel tanítani/dolgozni. A két “rendszer"-t párhuzamosan kell működtetnünk, és ehhez türelem kell, hogy ne legyen bennünk azonnali csodavárás, legyen türelmünk megvárni a változás eredményeit.

Bizalom - Természetesen a bizalom az egyik legfontosabb eleme a közös munkának. Bizalom nélkül nem fog menni semmilyen munka akár változtatunk, akár nem. Az új vezetésnek a munka elindításához összegyűlt egy kis bizalmi tőkéje tőletek. A változáshoz több kell! Nem akarunk hitelbe dolgozni, azt szeretnénk, ha lépéseinket együtt tudnánk mérni. Ezért a hosszútávú mérési pontok mellett rövidtávú mérési pontokat építettünk fel közösen, hogy a közöttünk lévő bizalom erősödni tudjon. 2019-ben két döntési pontot jelöltünk ki: márciusra és májusra, amikor egyre részletesebb döntéseket fogunk hozni.

Szervezet - A Kar egy speciális szervezet, amely szellemi energiák felszabadítása érdekében dolgozik, annak érdekében fejt ki tevékenységet, gyűjt forrásokat.

Teljesítmény - Mindannyian azért ülünk itt, hogy javuljon a Kar teljesítménye. Mindenkinek a maga helyén kell ehhez hozzátennie. Kinek tudományos, kinek oktatási, kinek projektszerzési szerepe van, és itt még nem is beszéltünk a közösen megfogalmazott emberségről, fizikai környezetről, amelyért szintén erőfeszítéseket kell tennünk.

Az előterjesztés (Misszió és stratégiai elvek) elolvasható itt:
https://www.epitesz.bme.hu/files/doc/dekani/KariTanacs/2018_10_31/napire...

2018. 11. 05.

Hírcsoport: